2024.07.22.

Sportmasszázs

Mi a sportmasszázs?

A sportmasszázs valamilyen fizikai megterhelésre történő felkészítés, teljesítmény-növelés, vagy terhelés utáni regeneráció céljából alkalmazott masszázsfajta.
A sportmasszázs eredete, története
Nyugaton sokáig nem volt hagyománya a masszázsnak, csak a keletet megjárt zarándokok tudták mi az és hogy nagyjából mire szolgál. A 18-19. század fordulója körül azonban egy stockholmi fiziológus és sportoló, bizonyos Pehr Henrik Ling kidolgozott egy rendszert, amely aztán elterjedt. Ling mester a testedzés és a gimnasztikai gyakorlatok szószólója és bevezetője volt Svédországban, a modernkori masszázs „feltalálása” csak afféle véletlen mellékterméke volt munkásságának. Olyannyira nem volt célja létrehozni semmilyen masszázst, hogy még el sem nevezte, egyszerűen csak alkalmazta vívó tanítványain, testedzés utáni regeneráció gyanánt, mintegy kiegészítőnek. Azonban emiatt a kis „mellékvágány” miatt Linget a mai modern fizioterápia egyik úttörőjének, tulajdonképpeni előhírnökének tartják. Fogásait és koncepcióit később különböző nyugati orvosok kezdték el tanulmányozni szerte Európában, akik akkoriban Ling mester származása miatt nemes egyszerűséggel svédmasszázsnak kezdték hívni.

Johann Georg Mezger holland orvos, a modern manuális fizioterápia atyja volt az, aki először publikálta a svédmasszázs, vagyis az általános, modernkori masszázs alapfogásait. A svédmasszázs általa meghatározott 5 alapfogása: simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, rezegtetés. Később ezeket a fogásokat és hatásaikat egyre több orvos kezdte tanulmányozni, akik kísérleti eredményeik alapján különböző alkalmazási területeit különítették el ennek az új, modern masszázsnak a nyugati gyógyászatban. Így született meg a gyógymasszázs, ami egyszerűen szólva nem más, mint a svédmasszázs fogásainak nyugati orvoslásban való alkalmazása. Az 5 alapfogás közül a gyúrás a legdinamikusabb, legmélyrehatóbb, azonban az ütögetés és az intenzív, energikus rezegtetés is hasonló hatásokat produkál. Ezeket és kombinációikat vizsgálva az orvosok megállapították, hogy az izmok vérellátása ideiglenesen akár 15-20-szorosára is megnövelhető ezekkel a technikákkal. Ezen felismerés mentén sportolóknál kezdték alkalmazni a svédmasszázst, kiemelt figyelmet és mennyiséget fordítva erre a három alapfogásra. Így született meg az általános sportmasszázs.

A sportmasszázs hatásai, előnyei
Sportmasszázs alkalmával a sok intenzív gyúró, ütögető és rezegtető technika bevetése miatt a masszázs alap hatásai (vérkeringés és anyagcsere serkenése) sokkal nagyobb mértékben jelentkeznek, mint egy sima svédmasszázsnál. Továbbá, mivel a gyúrással szó szerint a normál helyükről kiemelve dolgozzuk át az izmokat, így az izomgörcsöket, izomfeszüléseket is hatékonyabban tudjuk kezelni, aminek köszönhetően a sportmasszázs az egyik legjobb stresszoldó masszázs.
Egyik legnagyobb előnye, hogy intenzitása és mélyre ható, erőteljes fogásai miatt sokkal gyorsabban és tartósabban hat, mint a legtöbb egyéb masszázsfajta. A másik előnye, ami miatt sok szempontból verhetetlen, hogy mivel a gyúrás, ütögetés és rezegtetés pont az a három fogása a svédmasszázsnak, amelyek nem igényelnek feltétlenül vivőanyagot (olaj, krém) – sőt, anélkül sokszor könnyebben kivitelezhetőek –, adott esetben sokkal kevesebb előkészülettel, mondhatni szükség esetén bárhol, bármikor alkalmazhatóak egy jó kis frissítő gyúrás apropóján.

Meddig tart egy sportmasszázs?

Egy sportmasszázs időtartama nagyon változó lehet, általában az alkalmazás céljától függ. Az említett ’bárhol-bármikor’ esetben egy hirtelen jelentkező izomgörcsnél egy 4-5 perces intenzív sportmasszázs valóban nagyon jó hatással tud lenni bárhol, bármikor. Amikor sportolóknál alkalmazzák felkészítés céljából, általában akkor sem csinálják tovább 8-10 percnél. Körülbelül ez az a határ, amit ha átlépünk, akkor a masszázs nyugtató hatása a teljesítmény rovására mehet egy sportban. Minden masszázs eredendően relaxál és energetizál is. Amennyiben a masszőr az előbbit szeretné jobban támogatni, akkor lassabb, lágyabb technikákat alkalmaz hosszabb ideig; ha pedig az utóbbit, akkor intenzívebb fogásokat végez rövidebb ideig.
Természetesen a sportmasszázsnak is vannak 30, 40, 60, vagy akár 80-90 perces változatai is. Ilyeneket általában akkor csinálnak a sportmasszőrök, ha regenerálódás céljából keresik fel őket. Ilyenkor, mivel az intenzív technikákat hosszú ideig alkalmazzák, a fentebb említett relaxáció is erősödik a szervezetben, viszont a dinamikus fogások jobban segítik a tejsav felszívódását a szervezetben.