2024.06.17.

Az iliotibialis szalag (IT-szalag), más néven TFL (tensor fasciae latae) szalag egy hosszú, vastag kötőszöveti szalag, amely a medencétől a térd külső oldaláig fut. Ez a szalag a comb külső oldalán helyezkedik el, és fontos szerepet játszik az alsó végtag stabilizálásában és a lábak mozgásának irányításában.

Az iliotibialis szalag az iliac crest (medencecsontos lemez) felső széle, az alatta elhelyezkedő tensor fasciae latae izom és a gluteus maximus izommal együttműködve indul. Az izmok a comb oldalára feszülve alkotják az IT-szalagot, amely a térd külső oldalán található Gerdy tuberkulumhoz tapad. A Gerdy tuberkulum egy kiemelkedés a tibia ( sípcsont) felső részén.

Az iliotibialis szalag fontos szerepet játszik a lábszár, térd és csípő stabilitásában. Mozgás közben az IT-szalag megfeszül, hogy segítse a test egyensúlyának fenntartását és a lábak oldalirányú mozgásainak irányítását. Emellett az IT-szalag egyik fontos szerepe az alsó végtag külső rotációjának és addukciójának korlátozása.

Az iliotibialis szalag sérülése leggyakrabban a túlerőltetés vagy ismétlődő stressz miatt alakul ki. A futás, ugrás vagy gyors irányváltás során az IT-szalag fokozott terhelést tapasztal, aminek következtében gyulladás, irritáció vagy akár szakadás is kialakulhat. Az IT-szalag sérülése általában a térd külső oldalán jelentkező fájdalommal és duzzanattal jár, valamint a lábszár külső oldalán tapintható érzékenységgel.

Az iliotibialis szalag sérüléseinek kezelése általában konzervatív módszereken alapul. A pihenés, jégterápia és a fájdalomcsillapítók segíthetnek enyhíteni a tüneteket. Fontos azonban az okok kezelése is, például az alapvető mozgásminták, az izomerő egyensúlyának javítása.

Az iliotibialis szalag sérüléseinek további kezelési lehetőségei.

 1. Fizioterápia és nyújtógyakorlatok: A fizioterapeuta által vezetett speciális nyújtó- és erősítő gyakorlatok segíthetnek az iliotibialis szalag feszességének és rugalmasságának helyreállításában. Ez magában foglalhatja a comb és csípőizmok erősítését, valamint az alsó végtag nyújtását és stabilizálását célzó gyakorlatokat.
 2. Szteroid injekciók: Ha a fájdalom és gyulladás súlyos, az orvos szteroid injekciókat is javasolhat az érintett területre. Ezek az injekciók csökkenthetik a gyulladást és enyhíthetik a fájdalmat, de hosszú távon nem ajánlottak, mivel hatásuk átmeneti.
 3. Orthobiológiai kezelések: Az orthobiológiai terápiák, mint például a PRP (trombocita dúsított plazma) vagy a származékos sejtek terápiája, olyan kezelési lehetőségek, amelyek elősegítik a szövetek gyógyulását és regenerációját. Ezek a terápiák a szervezet saját sejteit és faktorait használják fel a sérült szövetek gyógyítására.
 4. Sebészeti beavatkozás: Ritka esetekben, amikor a konzervatív kezelés nem eredményez javulást, és a tünetek tartósak vagy súlyosak, sebészeti beavatkozás lehet szükséges. Az iliotibialis szalag műtéti rögzítése vagy szabadítása célzottan kezeli az alapvető problémát és lehetővé teszi a szalag helyreállítását.

Fontos megjegyezni, hogy az iliotibialis szalag sérüléseinek megelőzése is kiemelt fontosságú. Fontos a megfelelő bemelegítés és nyújtás előtte, valamint a megfelelő technika alkalmazása a sporttevékenységek során. Az izomerő és egyensúly fejlesztése, valamint a fokozatos terhelésnövelés is segít megelőzni az IT-szalag túlerőltetését és sérüléseit.

Az iliotibialis szalag egy fontos struktúra a láb és a medence stabilitásában és mozgásának irányításában. Az alapos ismeret és megfelelő kezelés segíthet a sérülések megelőzésében.

Az iliotibialis szalag sérüléseinek megelőzésére és rehabilitációjára irányuló stratégiák.

Megelőzés:

 1. Megfelelő bemelegítés és nyújtás: fontos a megfelelő bemelegítés, amely magában foglalja az általános kardiovaszkuláris aktivitást, például könnyű futást vagy biciklizést, valamint dinamikus nyújtógyakorlatokat a láb, csípő és alsó hát izmainak előkészítésére. A nyújtásnál különös figyelmet kell fordítani a comb, a csípő és a farizmokra.
 2. Fokozatos terhelésnövelés: Fontos, hogy a sporttevékenységek során fokozatosan növeljük a terhelést és az intenzitást, hogy az iliotibialis szalag és az azt körülvevő izmok megfelelően alkalmazkodhassanak. Ne hajtsunk végre hirtelen terhelésváltozásokat vagy túlterhelést, amelyek növelhetik a sérülés kockázatát.
 3. Technikai javítás: A sporttevékenységek során helyes technikát alkalmazzunk. Például a futásnál figyeljünk a lábfej landolási pozíciójára, és ne engedjük, hogy a térd befelé essen. Ez segíthet minimalizálni az iliotibialis szalagra gyakorolt terhelést.

Rehabilitáció:

 1. Pihenés és jégterápia: A sérülést követően fontos a pihenés és a terhelés minimalizálása a gyógyulás elősegítése érdekében. A jégterápia alkalmazása a fájdalom és gyulladás csökkentésére is hatékony lehet. A jéggel tömött zacskót helyezzük a sérült területre 15-20 percig, néhányszor naponta.
 2. Izomerősítés és stabilizáció: A fizioterapeuta által vezetett erősítő gyakorlatok segíthetnek az iliotibialis szalag körülvevő izmok megerősítésében. Például a comb, a csípő és a farizmok erősítése segíthet a stabilitás javításában és a szalag terhelésének csökkentésében.
 3. Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők: Az orvos által javasolt fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők segíthetnek enyhíteni a tüneteket és elősegíteni a gyógyulást.
 1. Masszázs és triggerpont-terápia: Masszázs és triggerpont-terápia segíthet enyhíteni az iliotibialis szalag körüli izmok feszültségét és gyulladását. Egy tapasztalt masszőr vagy fizioterapeuta célzott masszázst alkalmazhat a fájdalmas területeken, ami segíti a helyi vérkeringést és a gyógyulást.
 2. Taping és ortézisek: Az iliotibialis szalag sérüléseinek kezelésére alkalmazhatók speciális tapaszok és ortézisek. Ezek a külső támogatást nyújthatják az érintett területnek, csökkenthetik a szalagra nehezedő terhelést, és segíthetik a fájdalom enyhítését. Fontos, hogy a tapaszt vagy ortézist megfelelően alkalmazzák, és szakember segítségét kérjék az alkalmazás előtt.
 3. Progresszív visszatérés a tevékenységhez: Amikor a tünetek enyhülnek, fontos fokozatosan visszatérni a sporttevékenységekhez. A rehabilitációs folyamat során a terhelést és az intenzitást fokozatosan növelni kell, hogy az iliotibialis szalag és az azt körülvevő izmok megfelelően alkalmazkodhassanak. Fontos figyelni a tünetekre és az esetleges visszaesésekre, és szükség esetén korrigálni a terhelést.

Fontos megjegyezni, hogy minden egyedi eset más lehet, és a kezelési tervet egy szakembernek kell meghatároznia. Ha iliotibialis szalag sérülést gyanítasz vagy tüneteid vannak, konzultálj egy orvossal vagy fizioterapeutával, hogy megfelelő diagnózist és megfelelő kezelést kaphass. Az időben történő kezelés és rehabilitáció segíthet a gyógyulásban és a visszatérésben a normális tevékenységekhez.

 

Kapcsolodó cikk: Iliotibialis szalag szindróma (ITBS)